Over IDEA

Branchevereniging IDEA verenigt de beste bureaus in events en livecommunicatie. Gezamenlijk vertegenwoordigen we sinds 2002 de voorhoede van de Nederlandse eventwereld. Benieuwd naar ons en onze visie? Hieronder een uitgebreide kennismaking.

Livecommunicatie is een bewezen instrument om klanten te trekken en je zichtbaarheid in de markt te vergroten. Maar het rendement van een event staat of valt bij de bureaukeuze. In de wirwar van aanbieders biedt IDEA houvast en helderheid. Wij koppelen de innovatieve voorhoede van livecommunicatie professionals aan sterke merken en organisaties. Die rol nemen we heel serieus. Voordat een aspirant-lid het IDEA-keurmerk ontvangt, screenen we het bureau intensief op creatief vakmanschap, financiële stabiliteit en continuïteit. Het keurmerk wordt gewaarborgd door een uitgebreide tweejaarlijkse screening van bestaande IDEA-leden. De markt erkent deze manier van werken: een op de zes van Nederlands top 500-bedrijven werkt uitsluitend met IDEA-bureaus.

Gedeelde kennis, vereende kracht
IDEA is ook een kennisorganisatie. Onze leden kunnen leunen op een groot supportnetwerk van peers en adviseurs. Ze beschikken over de kennis van specialisten, goedgekeurde documenten en producten. Als lid van Livecom Alliance hebben we een groot (internationaal) netwerk. We stimuleren onze leden om dit netwerk te benutten. Zo denken we groter en verleggen we grenzen.

Waterdicht geregeld
Onze leden beseffen het belang van goede verzekeringen en waterdichte voorwaarden. Bij IDEA weten we alles over de laatste wet- en regelgeving. Als lid van VNO-NCW zitten we aan tafel bij alle relevante gesprekken en onderhouden we nauwe contacten met overheden, juridisch adviseurs en media. Verder bieden we, via onze partner Klap, verzekeringen op maat aan zoals onze IDEA Evenementenverzekering voor opdrachtgevers en collectieve Bureau Aansprakelijkheidsverzekering voor onze leden.

Interesse in onze verzekeringen? Neem contact op met ons secretariaat.

"IDEA wordt bestuurd door bevlogen ondernemers. Samen met de verenigingsdirectie geeft het richting en inhoud aan de vereniging en het vak. Het bestuur bestaat uit: voorzitter Pieter Bas Boertje | D&B Eventmarketing, Inge Overtoom | BrandBase, Marc Liethof | Eventex, Jan Liebregts | Obsession, Jan Douwe Reekers | Events in Business en Mechtild Stultiens - van Straaten | Artishock events & marketing. Hieronder vind je onze visie en speerpunten voor 2020-2023."

IDEA roadmap 2020-2023
Onze visie en speerpunten

Als voorhoede van de Nederlandse eventwereld bouwen IDEA-bureaus samen aan de toekomst van livecommunicatie. In onze roadmap geven we inzicht in de visie en speerpunten voor de komende jaren.

In een wereld die verdrinkt in informatie vervliegen boodschappen in een click en een view. Het is dan ook niet gek dat de behoefte groeit om elkaar vaker écht te ontmoeten. Live is immers de sleutel tot meer verbinding, meer impact en meer aandacht. Steeds meer merken erkennen dat en zetten live in het hart van hun communicatiestrategie. Omdat bewezen is dat met bijzondere ervaringen nieuwe verhalen beginnen. Verhalen die mensen graag doorvertellen, offline én online. Van belevenis naar betekenis. Zo keren we terug naar het punt waar onze communicatie is ontstaan. Rond het kampvuur, op de zeepkist, zij aan zij. Alles begon ooit bij live. En alles begint nog steeds bij live.

Op zoek naar & behoud van toptalent
Meer dan ooit zullen we als branche de komende jaren creatief moeten opereren in een complexe wereld waarin we geconfronteerd worden met onverwachte uitdagingen. Een wereld waarin de synergie tussen live en digitaal cruciaal wordt. Hierdoor wordt ons vak interessanter, maar ook ingewikkelder. De grote uitdaging is het vinden én behouden van toptalenten die aansluiten bij de veranderende vraagstukken. Daarbij kan de match met de huidige eventopleidingen beter. En door de spotlights meer op livecommunicatie te zetten, kunnen we de interesse voor ons vak opwekken bij een nieuwe groep high potentials. IDEA neemt graag het voortouw.

Van vakmanschap naar ondernemerschap
Ondanks de klappen die we hebben gekregen, kunnen wij de komende jaren het cement van de samenleving vormen. Wij zijn immers de branche van verbinding, van impact, van mensen raken. Dat is ons goud. Maar dan moeten we vakmanschap wel nog sterker vervlechten met ondernemerschap. Dat is in de hectiek van alledag is niet eenvoudig. Want bouw je in onzekere tijden een killer strategie? Ook hier gelooft IDEA in de kracht van live. Door elkaar vaker te ontmoeten, meer samen te werken en te inspireren, kunnen we ondernemerschap binnen onze bureaus naar een hoger niveau tillen.

Samen op weg naar duurzaamheid
Live en duurzaam is geen natuurlijke match made in heaven. De vraag is: hoe lang wordt dit nog geaccepteerd? Het is tijd om als eventbranche het initiatief in handen te nemen. Maar hoe krijg je als eventorganisator grip op alle ecologische, sociale en economische uitdagingen? Die handschoen gaan we als IDEA oppakken. Door best practices te delen op het gebied van energie, mobiliteit, afval en food. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En door als eventspecialisten van elkaar te leren.

Benieuwd naar de hele IDEA Visie & Roadmap 2020-2023? Download hem dan hier.