Over IDEA

Branchevereniging IDEA verenigt de beste bureaus in events en livecommunicatie. Gezamenlijk vertegenwoordigen we sinds 2002 de voorhoede van de Nederlandse eventwereld. Benieuwd naar ons en onze visie? Hieronder een uitgebreide kennismaking.

Livecommunicatie is een bewezen instrument om klanten te trekken en je zichtbaarheid in de markt te vergroten. Maar het rendement van een event staat of valt bij de bureaukeuze. In de wirwar van aanbieders biedt IDEA houvast en helderheid. Wij koppelen de innovatieve voorhoede van livecommunicatie professionals aan sterke merken en organisaties. Die rol nemen we heel serieus. Voordat een aspirant-lid het IDEA-keurmerk ontvangt, screenen we het bureau intensief op creatief vakmanschap, financiële stabiliteit en continuïteit. Het keurmerk wordt gewaarborgd door een uitgebreide tweejaarlijkse screening van bestaande IDEA-leden. De markt erkent deze manier van werken: een op de zes van Nederlands top 500-bedrijven werkt uitsluitend met IDEA-bureaus.

Gedeelde kennis, vereende kracht
IDEA is ook een kennisorganisatie. Onze leden kunnen leunen op een groot supportnetwerk van peers en adviseurs. Ze beschikken over de kennis van specialisten, goedgekeurde documenten en producten. Als lid van Livecom Alliance hebben we een groot (internationaal) netwerk. We stimuleren onze leden om dit netwerk te benutten. Zo denken we groter en verleggen we grenzen.

Waterdicht geregeld
Onze leden beseffen het belang van goede verzekeringen en waterdichte voorwaarden. Bij IDEA weten we alles over de laatste wet- en regelgeving. Als lid van VNO-NCW zitten we aan tafel bij alle relevante gesprekken en onderhouden we nauwe contacten met overheden, juridisch adviseurs en media. Verder bieden we, via onze partner Klap, verzekeringen op maat aan zoals onze IDEA Evenementenverzekering voor opdrachtgevers en collectieve Bureau Aansprakelijkheidsverzekering voor onze leden.

Interesse in onze verzekeringen? Neem contact op met ons secretariaat.

"IDEA wordt bestuurd door bevlogen ondernemers. Samen met de verenigingsdirectie geeft het richting en inhoud aan de vereniging en het vak. Het bestuur bestaat uit: voorzitter Pieter Bas Boertje | D&B Eventmarketing, Marc Liethof | Eventex, Jan Liebregts | Obsession, Mechtild Stultiens - van Straaten | Artishock events & marketing, Martijn Geerdes | The Groundbreakers en Dion Janssen | The Hospitality Group. Hieronder vind je onze visie en speerpunten voor 2021-2023."

IDEA roadmap 2021-2023

ALLES BEGINT BIJ LIVE
Samen bouwen aan de toekomst van livecommunicatie

De wereld van live is meer dan ooit in transitie. Razendsnel schakelen we van veerkracht naar vernieuwen naar vooruitgang. Voor welke uitdagingen staan we als branche? En hoe kunnen we die samen aangaan? De IDEA-roadmap geeft richting aan de hand van drie speerpunten.

Verbinding. Hét toverwoord in het huidige communicatielandschap. In een wereld waarin we worstelen met verplichte afstand zijn we meer dan ooit op zoek naar elkaar. We willen verbonden blijven. Met onze familie, onze vrienden, onze collega’s en ons zakelijke netwerk. We willen beleven. Onze zintuigen prikkelen. Ons wij-voelen. Live is de sleutel tot die verbinding. Gedeelde live-ervaringen vormen immers het cement van de samenleving. Zeker in de huidige anderhalvemetermaatschappij.
Live zorgt voor impact en aandacht. Want of het nu offline of online is: de flow van dat ene, unieke moment laat je je niet afleiden door een ping van je telefoon. Steeds meer merken erkennen dat en zetten live in het hart van hun communicatiestrategie. Omdat bewezen is dat met bijzondere ervaringen – offline en online – we elkaar vinden en nieuwe verhalen beginnen. Verhalen die mensen graag doorvertellen. Van belevenis naar betekenis.

Zo keren we terug naar het punt waar onze communicatie is ontstaan. Rond het kampvuur, op de zeepkist, zij aan zij. Alles begon ooit bij live. En nu, in deze snel veranderende wereld, beginnen verhalen weer meer dan ooit bij live.

SPEERPUNT 1
Op zoek naar en behoud van toptalent

Live events zoals we die in fysieke vorm kenden, zijn voorlopig nog niet in zicht. En wanneer ze wel weer mogen, zal de digitale transformatie flinke sporen hebben nagelaten. Als eventprofessionals is het cruciaal om proactief en innovatief om te gaan met een complexe wereld die snel verandert en waarin we geconfronteerd worden met onverwachte uitdagingen. Een wereld waarin de synergie tussen live en digitaal het nieuwe normaal is en online en hybride campagnes bij het vaste pakket horen. Hierdoor wordt ons vak interessanter en gelaagder. Maar ook ingewikkelder en veeleisender. Dat vraagt om een mind shift. Bij ons en bij onze mensen. De grote uitdaging voor bureaus is het vinden en behouden van toptalenten die aansluiten bij de veranderende vraagstukken. Talenten die niet alleen servicegericht zijn – zoals we tot nu toe opgeleid werden – maar ook kritisch. Die op zoek gaan naar échte vraag achter de vraag.

Daarbij kan de match met de huidige eventopleidingen beter. En door de spotlights meer op livecommunicatie te zetten, kunnen we interesse voor ons vak opwekken bij een nieuwe groep high potentials met een digitaal DNA. Zulke structurele stappen kunnen we als branche alleen zetten als we samen optrekken.

Speerpunt 2
Zichtbaarheid en ondernemerschap 

COVID kwam snel en hard. Als livecommunicatiebureaus kwamen we als eersten tot stilstand en we zullen als een van de laatsten helemaal op stoom zijn. Toch heeft de crisis ook positieve bijeffecten. Zo hebben we laten zien hoe snel we kunnen innoveren en vernieuwen. En door met verschillende eventorganisaties samen op te trekken, hebben we onze branche nationaal op de kaart gezet. Zichtbaar zijn én blijven is van cruciaal belang. Daarom willen we via de kanalen van IDEA ons imago als toonaangevende partij in de markt verstevigen. We zullen van ons laten horen in campagnes als Choose Live, Choose Wisely. Met ons jaarlijkse signature event The Experience Conference blijven we opdrachtgevers prikkelen met verrassende vergezichten. En aangezien we talenten met innovatieve skills aan ons willen binden, zullen we beter zicht- en vindbaar moeten zijn voor studenten aan hogescholen en universiteiten.

Verder staat ondernemerschap hoog op de agenda. Als we onze bureaus effectief willen klaarstomen voor het nieuwe live, dan moeten we vakmanschap nog sterker vervlechten met ondernemen. Businesskansen grijpen. Durven veranderen. Nieuwe wegen zoeken. Digital niet zien als bedreiging, maar als welkome aanvulling op ons live-portfolio. Een aanvulling die onze events nóg meer impact geeft. Ook op dit punt gelooft IDEA in de kracht van live. Door elkaar vaker te ontmoeten en te inspireren, kunnen we ondernemerschap binnen onze bureaus naar een steeds hoger niveau tillen. 

SPEERPUNT 3
Samen op weg naar duurzaamheid

Live en duurzaamheid is geen natuurlijke match made in heaven. We bouwen op, we breken af. Rijden stad en land af. Eten wordt weggegooid. Afval blijft over. De vraag is: hoe lang wordt dit nog geaccepteerd in een wereld die transformeert naar duurzaamheid? Die vraag is extra actueel nu er ook een online keuze is waarbij bezoekers niet hoeven te reizen. Geen merk of bedrijf wil achterblijven. Consumenten willen duurzamer. Politici komen met wetgeving. Bij IDEA geloven we dat groei alleen op een duurzame manier mogelijk is. Daarom is het tijd om als eventbranche het initiatief in handen te nemen. Om het roer proactief om te gooien en op een creatieve manier te vergroenen. Maar hoe krijg je als eventorganisator grip op al die ecologische, sociale en economische uitdagingen? Die handschoen gaan we oppakken. Door best practices te delen op het gebied van energie, mobiliteit, afval en food. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En door als eventspecialisten van elkaar te leren. IDEA als ideeëngenerator op weg naar duurzaamheid.

Met deze drie speerpunten gaan we als IDEA-bureaus met optimisme een uitdagende periode in. Als voorhoede van de Nederlandse eventwereld bouwen wij samen aan de toekomst van livecommunicatie en positioneren wij ons vak waar het hoort: in het hart van de communicatiestrategie.

Benieuwd naar de hele IDEA Visie & Roadmap 2021-2023? Download hem dan hier.