Menu

Nieuws

Oeps, de burgemeester blaast mijn evenement af

29-06-2011

Diverse incidenten rondom evenementen hebben ertoe geleid dat (lokale) overheden steeds voorzichtiger zijn geworden. Een burgemeester die een risicovol evenement toch door laat gaan, kan als het misgaat flinke reputatieschade oplopen of zelfs zijn baan verliezen. Besluit hij daarentegen vooraf hetzelfde evenement te verbieden, wordt hij vaak gezien als iemand die krachtdadig optreedt. Voor de meeste burgemeesters zal de keus dan snel gemaakt zijn.

Op zaterdag 18 juni jl. besloot de burgemeester van Schouwen-Duiveland het evenement Concert at Sea in Renesse af te gelasten wegens het slechte weer. Hij deed dat in overleg met de organisatie, maar is als burgemeester ook eenzijdig bevoegd om zo’n besluit te nemen. Zo hebben in de afgelopen weken burgemeesters van diverse steden eenzijdig de Harley-dag verboden, omdat er signalen waren dat het zou uitlopen op een gewelddadig treffen tussen verschillende motorclubs. 

Het voorgaande betreft weliswaar publieksevenementen, maar ook organisatoren van besloten (bedrijfs)evenementen moeten rekening houden met de kritische blik van de overheid. Een evenement dat op het laatste moment niet mag doorgaan, is forse schadepost, omdat doorgaans vrijwel alle kosten al zijn gemaakt. De kans dat de overheid voor die schade aansprakelijk is, is klein. In beginsel zal deze voor rekening komen van de organisator en/of opdrachtgever/bezoekers van het evenement. 

Voor een eventbureau als organisator van een evenement is het dus van belang om allereerst de risico’s goed in te schatten. Daarna is het zaak om in de overeenkomst of algemene voorwaarden goede afspraken hierover te maken met uw opdrachtgever (of bij publieksevenementen de bezoekers). Tot slot moet u de risico’s die u als organisator alsnog loopt, altijd goed verzekeren. Immers, wanneer de kosten zijn gemaakt en u geen inkomsten krijgt of de inkomsten achteraf moet terugbetalen, is de financiële schade niet te overzien. 

Mr. René Halfens – Juridische Snelweg / Van As Advocaten 

Nieuws

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: archief

Filename: sysplugins/smarty_internal_data.php

Line Number: 287

Top