Menu

Nieuws

Maart, een spannende maand voor Brexit

08-03-2019

Er is nog steeds veel onduidelijk over de Brexit en daarmee de mogelijke gevolgen voor ondernemers. Welke mogelijke impact heeft dit op onze branche? In onderstaand overzicht alvast de belangrijkste stappen die je - indien relevant - nu al moet zetten om de kans op verrassingen zo klein mogelijk te maken.

Douaneformaliteiten
Op het moment dat het VK niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Om te voorkomen dat je straks stil staat bij de grens, moet je zorgen voor de juiste papieren. Een eerste stap is de aanvraag van een EORI-nummer. Dit nummer is gratis aan te vragen. Stap 2 is ervoor zorgen dat je voor je tentoonstellingsmaterialen aangifte van tijdelijke uitvoer kunt doen bij de douane. Je kunt daarvoor gebruik maken van een ATA-Carnet dat je aanvraagt bij de Kamer van Koophandel. Via de genoemde links vind je diverse stappenplannen en nuttige links die je hierbij kunnen helpen.

Vrij verkeer personen
Binnen de EU kennen we vrij verkeer van personen (eventuele meldingsplichten daargelaten). Er zijn verschillende scenario’s te bedenken voor hoe dit gaat werken na de Brexit; vergelijkbaar met Zwitserland of Noorwegen bijvoorbeeld, maar ook situaties met visa behoren tot de mogelijkheden. Op dit moment kun je hier helaas geen voorbereidingen voor treffen nog, behalve het zoeken van een lokale partner die eventueel de werkzaamheden voor je kan verrichten.

Brexitclausule
Voor overeenkomsten die je nu aangaat waarbij onderdeel van je dienstverlening het verrichten van diensten in het VK is, is het verstandig een Brexitclausule op te nemen die het mogelijk maakt contractuele afspraken te herzien. Denk bijvoorbeeld aan invoer- en douanekosten, langere wachttijden aan de grens die invloed hebben op het moment van oplevering en eventuele aansprakelijkheden bij overmacht.

Brexit Impactscan & Brexitloket
Andere hulpmiddelen ter voorbereiding en je goed te informeren over mogelijke gevolgen zijn de Brexit Impactscan en het Brexitloket. De Brexit Impactscan voorziet je van tips op maat, het Brexitloket is het portaal met uiteenlopende antwoorden voor ondernemers dat helpt mogelijke problemen voor je organisatie te inventariseren.

Bron: CLC-Vecta.

Nieuws

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: archief

Filename: sysplugins/smarty_internal_data.php

Line Number: 287

Activiteitenkalender

Activiteitenkalender

Top