Menu

Nieuws

Leer meer creatief denken

16-10-2011

Conceptontwikkeling is onze core-business. Daarmee is het creatief kunnen denken eigenlijk de eerste levensvoorwaarde voor elk IDEA-bureau. Als branchevereniging investeert IDEA graag in de kennis en expertise van haar leden op dit terrein. Om die reden kozen we als thema voor de komende ledenbijeenkomst: ‘Creatief denken’.

Mix 
In een mix van theorie en praktijk krijgen de IDEA-leden zicht op de laatste ontwikkelingen op het gebied van concepting. Juup de Kanter – docente en hoofd van het Instituut voor Communicatie aan de Hogeschool Utrecht – praat de leden bij over de nieuwste methodieken in creatief denken. Juup de Kanter werkt met een eigen model dat zij samen met Mark Kortbeek ontwikkelde. Hierin wordt een aantal theorieën gecombineerd zoals Lateraal Denken van Edward de Bono, Belevenisbouwstenen van Nijs en Peters en het Interactive Experience model van Falk en Dierking. Voor doelgroeponderzoek wordt gebruik gemaakt van de Zaltman Metaphor Elicitation Technique. 
Bij de bespreking van de verschillende methodieken komen vragen aan de orde als: hoe werkt het, wat kun je ermee bereiken en wat mag je ervan verwachten? 
Daarna gaan de deelnemers in kleine groepen zelf aan de slag. Aan de hand van een van de besproken methoden en een aantal aanvullende opdrachten ontwikkelen zij steeds verdergaande creatieve ideeën voor een eventconcept. Na afloop wordt plenair geëvalueerd waarbij een aantal concepten verder wordt verrijkt. 

Uit je vaste patroon 
Maurice Hartog is als bestuurslid betrokken bij de organisatie van deze ledenbijeenkomst. ‘Ik denk dat deze middag wel eens een eyeopener kan worden. De nieuwste methoden uit de literatuur laten je echt op een andere manier denken. Je wordt uitgedaagd om – in het creatieve proces – uit je vaste patroon te stappen en nieuwe wegen in te slaan. Belangrijk, want creatieve processen vormen toch de kern van wij doen. Ook over de locatie is nagedacht, omdat de fysieke omgeving altijd bepalend is voor de output. Het Glazen Huis is zo’n locatie die je kan inspireren om mee te gaan in het proces van ontdekken.’ 


Details ledenbijeenkomst 
Datum: 8 november 2011 
Tijd: 15.00 – 18.00 uur 
Locatie: Het Glazen Huis, Klarenbeek 


Nieuws

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: archief

Filename: sysplugins/smarty_internal_data.php

Line Number: 287

Top