Menu

Nieuws

IDEA lanceert Meldpunt Werkkostenregeling

24-10-2011

De Werkkostenregeling is in oktober 2010 aangekondigd door Minister De Jager en, na sterk verweer uit de markt, per 1 januari 2011 van kracht geworden. De invoering van deze regeling heeft een grote impact op de totale evenementenbranche.

IDEA heeft – samen met andere brancheorganisaties – al vóór de inwerkingtreding tevergeefs getracht de minister hiervan te overtuigen. De aangekondigde evaluatie van de regeling is onze laatste mogelijkheid om de minister op andere gedachten te brengen. Daarom lanceerde IDEA onlangs het Meldpunt Werkkostenregeling, waar alle branchegenoten hun ervaringen met de WKR kunnen inbrengen. 

Doel van het meldpunt is om de gevolgen van de WKR in kaart te brengen. IDEA heeft een commissie ingesteld die zich zal buigen over registratie en verslaglegging van alle klachten. De verzamelde meldingen zullen worden gebruikt als harde bewijzen bij de komende evaluatie. IDEA-voorzitter Gerben Plasmeijer: ‘Wij weten dat de WKR grote impact heeft voor de branche, maar we moeten dat kunnen onderbouwen. Daarom is het van groot belang dat iedereen in de branche de kwalijke gevolgen bij ons meldt. Van annuleringen tot faillissementen, alles wat te herleiden is tot de WKR, kunnen we gebruiken als bewijslast.’ 

Onrust 
De onrust die de regeling nu al teweeg brengt – terwijl er nog sprake is van een overgangsperiode tot 2014 – laat zien waar de branche bang voor is: dat de werkkostenregeling de crisis zal gaan overtreffen in vernietigende kracht. Bij het Meldpunt zijn in de eerste week al vijf meldingen binnengekomen. Daarbij zaten annuleringen van (grote) personeelsfeesten en meldingen van evenementen die wel doorgingen maar met een flink lager budget moesten worden uitgevoerd. 
Ook via andere media laten de eerste slachtoffers inmiddels van zich horen. Na het schokkende nieuws van het faillissement van Planet Event bijvoorbeeld meldde Alec Lokhoff in Eventbranche.nl dat de WKR daar ook een rol bij heeft gespeeld. Volgens hem zorgde de regeling in de afgelopen maanden voor een steeds somberder toekomstbeeld voor Planet Event. 

Tussenevaluatie 
Vrij snel na de invoering is al een tussenevaluatie van de WKR van start gegaan. De uitkomsten daarvan zijn op 24 oktober jl. door staatssecretaris Weekers gepresenteerd in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris constateert hierin dat de systematiek van de WKR goed is, maar dat de forfaitaire ruimte kennelijk als krap wordt ervaren. In reactie kondigt hij aan dat er een ‘generieke verruiming van de forfaitaire ruimte’ te verwachten is: van 1.4 % naar 1.6 % in 2013. 
Bovendien wil hij, met het oog op ‘het grote belang van de werkkostenregeling voor werkgevers’, de voor 2013 aangekondigde evaluatie al eerder laten plaatsvinden. Een reden temeer voor iedereen die de gevolgen van de WKR voelt om dit zo snel mogelijk kenbaar te maken bij het Meldpunt Werkkostenregeling van IDEA Nieuws

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: archief

Filename: sysplugins/smarty_internal_data.php

Line Number: 287

Top