Menu

Nieuws

Bewijs het maar !!

15-11-2011

In een procedure gaat het er niet om wie er gelijk heeft, maar om wie zijn gelijk kan bewijzen. Daarom geldt: wie iets stelt – bijvoorbeeld dat hij wat te vorderen heeft – moet dat ook kunnen bewijzen. De rechter was er immers niet bij en kan alleen maar afgaan op de bewijzen die de partijen leveren. Het is dus van belang dat u uw standpunten altijd voldoende kunt bewijzen.

Tenzij de wet anders bepaalt, kan bewijs worden geleverd door alle middelen. Echter, niet alle bewijsmiddelen zijn in de praktijk even praktisch en sterk. Een mondelinge afspraak is weliswaar 100% geldig, maar in de praktijk veel lastiger te bewijzen dan een afspraak die schriftelijk is vastgelegd. 
Zorg er daarom voor, dat u al uw mondelinge afspraken ook schriftelijk vastlegt. Dit kan in een officiële overeenkomst, maar ook op een kladje en zelfs achterop een bierviltje. Een afspraak kan ook per e-mail aan elkaar worden bevestigd. Zelfs als de ander geen reply met akkoord stuurt, is uw eenzijdige bevestiging aan de ander al beter dan alleen een mondelinge afspraak. 

Mondelinge afspraken komen regelmatig voor als het gaat om meerwerk tijdens een evenement. In het ‘heetst van de strijd’ wordt er dan een meerwerkopdracht gegeven, maar als de rekening op de mat valt, weet niemand hier meer iets van. Ook in dit geval zal de opdrachtnemer moeten bewijzen dat de opdrachtgever de opdracht tot het meerwerk heeft verstrekt, alsmede tegen welk tarief. Een hele klus als dit alleen mondeling is gebeurd. Het wordt een stuk makkelijker als er een meerwerkbon is opgesteld. Desnoods achterop een bierviltje. 

Mr. René Halfens – Juridische Snelweg / Van As Advocaten Nieuws

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: archief

Filename: sysplugins/smarty_internal_data.php

Line Number: 287

Top